In het Noord-Italiaanse Pavia is een typisch Gronings huis nagebouwd op een triltafel. Die staat in het Europese Centrum voor Training en Onderzoek naar Aardbevingstechniek (Eucentre).

In september wordt het Groningse huis blootgesteld aan trillingen die vergelijkbaar zijn met aardbevingen. De effecten op het huis zullen worden gemeten met allerlei camera’s en sensoren. Dit heeft de NAM zaterdag laten weten.

Het experiment is bedoeld om een uitgebreide analyse te maken van het effect van aardbevingen op typisch Groningse huizen. Tot nu toe worden op basis van theoretische modellen inschattingen gemaakt van de aardbevingsbestendigheid van Groningse huizen.

Door de proef in een laboratoriumopstelling bij de experts in Italië kunnen die modellen geijkt en daarmee nauwkeuriger worden. Zo moet het mogelijk worden een betere inschatting te maken bij welke grondversnelling een onveilige situatie ontstaat.

Groningse bouwmaterialen

De meetresultaten uit Italië worden vergeleken met de grondversnellingen waar rekening mee wordt gehouden in Groningen, aldus de NAM. Over de resultaten van het onderzoek wordt in november gerapporteerd aan het ministerie van Economische Zaken.

Het huis, gebouwd door bouwbedrijf Kooi uit Appingedam, is inmiddels op de Nederlandse dakpannen na klaar en zal de komende weken moeten uitharden. Er zijn Groningse bouwmaterialen en mortel gebruikt. Ook is het huis voorzien van een typisch Nederlandse spouwmuur.

Gerenommeerd kennisinstituut

Eucentre is een gerenommeerd kennisinstituut, gespecialiseerd in onderzoek naar de effecten van aardbevingen op gebouwen, dat in 2003 is opgericht. Tot de oprichters behoren de Italiaanse burgerbescherming, het Italiaanse Instituut voor Geofisica en Vulcanologie en de universiteit van Pavia.

Italië heeft bijzonder veel belang bij dit soort onderzoek omdat het te kampen heeft met veel aardbevingen en soms actieve vulkanen als de Etna en de Vesuvius. Bij een aardbeving op Sicilië in 1908 vielen 100.000 doden. In 2009 vielen bij een aardbeving in en rond L'Aquila meer dan 300 doden.

Naast de mensen zijn de gebouwen in Italië kwetsbaar voor aardbevingen. Er staan tal van waardevolle gebouwen uit de klassieke oudheid, de middeleeuwen en de renaissance. Geen enkel ander land heeft meer monumenten op de Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco staan dan Italië.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl